Ekonomi

Gerçek insanların inancı iyimserliğe dönüştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Ocak ayı Ekonomik Eğilim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

Ekonomik Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1740 işyerinin yanıtları ağırlıklandırılarak ve toplulaştırılarak değerlendirildi.

Buna göre Reel Kesim İnanç Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 değerine ulaştı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim inanç endeksi de 0,5 puan azalarak 102,9’a geriledi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ilişkin yayılım endeksleri incelendiğinde, mamul stoku, mevcut toplam sipariş ölçüsü, son 3 aydaki toplam sipariş ölçüsü ve sabit sermaye yatırım harcamaları değerlendirme endeksi yer almaktadır. artış yönü, önümüzdeki 3 ayda toplam istihdam, genel gidişat, önümüzdeki 3 ayda üretim hacmi ve gelecek. Üç ayda ihracat siparişleri ölçüsüne ilişkin değerlendirmeler endeksi azalan yönde etkiledi.

Son 3 aya ilişkin değerlendirmelerde, bir önceki aya göre üretim hacminde ve ihracat siparişlerinde azalma bildirenler lehine eğilim güçlenirken, yurt içi sipariş boyutunda azalma bildirenler lehine eğilim ise zayıfladı. önceki aya.

Mevcut toplam siparişlerin sezon normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul stok seviyesinin sezon normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir önceki aya göre azaldı.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin değerlendirmelerde üretim hacmi, ihracat sipariş büyüklüğü ve iç pazar sipariş büyüklüğünde artış bekleyenler lehine eğilim önceki aya göre güçlendi.

Gelecek 3 aya ilişkin istihdama ilişkin yukarı yönlü beklentiler bir önceki aya göre zayıflarken, gelecek 12 aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin yukarı yönlü beklentiler güçlendi.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 55’E AZALDI

Gelecek 3 ayda ortalama birim maliyetlerde artış bekleyenler ve son 3 ayda artış bildirenlerin lehine gidişat, satış fiyatında artış beklentisini güçlendirdi.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 3,8 puan azalarak yüzde 55,0 oldu.

Söz konusu dönemde araştırmaya katılan işyerlerinin yüzde 54,8’i üretimini kısıtlayan bir faktör olmadığını belirtirken, yüzde 14,9’u ise üretimini kısıtlayan en önemli faktörün talep eksikliği olduğunu belirtti. Bunları hammadde-ekipman sıkıntısı, iş gücü sıkıntısı, finansal imkansızlıklar ve diğer faktörler izledi.

Rekabet gücüne ilişkin son 3 ayda yaşanan gelişmeler değerlendirildiğinde, önceki dönemde iç pazarda rekabet gücünün azaldığını bildirenlerin lehine eğilim zayıfladı.

Avrupa Birliği (AB) içindeki dış pazarlarda rekabet gücünün azaldığını bildirenlerin lehine eğilim zayıflarken, AB dışındaki dış pazarlarda rekabet gücünün azaldığını bildirenlerin lehine eğilim güçlendi.

Sektörlerindeki genel gidişat konusunda daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı bir önceki aya göre yüzde 6,7’ye düşerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,3’e yükseldi. aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 77’ye çıktı.

ENDEKS DEĞERİ NE ANLAMA GELİR?

Endeksin 100’ün üzerinde olması ekonomik faaliyetlerde iyimser bir görünüme işaret ederken; 100’ün altındaki değer ekonomik faaliyetlerde kötümser bir görünüme işaret ederken, 100’ün altındaki bir değer ekonomik faaliyetlerde istikrarlı bir görünüme işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu